Светски дан сецесије

Сецесија или Art Nouveau је уметнички правац који је настао крајем XIX века као вид побуне против тадашњих устаљених академских образаца. У архитектури и другим видовима уметничког стварања се манифестовао на различите начине широм Европе. Од 2013. године овај уметнички покрет се обележава 10. јуна као Светски дан сецесије. У склопу пројекта који реализујемо са још 17 партнера из 8 европских земаља Јачање културног идентитета земаља дунавске регије заснованог на заједничком наслеђу сецесије (https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2), Републички завод за заштиту споменика културе је приредио програм који промовише уметност Сецесије у Србији и Европи:

  • Шетња стазама Сецесије у Зрењанину – 9. јун 2021. године у 18.00 часова (почетак шетње Главни Трг у Зрењанину; шетњу води Бојан Којичић, историчар уметности).
  • Шетња стазама Сецесије у Београду – 10. јун 2021. године у 18.00 часова (почетак шетње Робни магазин у Краља Петра 16; шетњу воде Раде Мрљеш, архитекта и Александар Божовић, историчар уметности).
  • Предавање РЕНЕ ЛАЛИК И ХИМЕРЕ СА ДИЈАМАНТСКИМ КРИЛИМА - Тајни код накита у стилу Ар Нувоа – 10. јун 2021. године у 20.00 часова (Републички завод за заштиту споменика културе, Радослава Грујића 11, Београд, предавање држи Тамара Огњевић, историчарка уметности и писац).
  • Радионица за децу: ОД КОЦКИЦА ДО СЛИКЕ/МОЗАИК У СЕЦЕСИЈИ – 10. јун 2021. године у 18.00 часова (Савремена галерија Суботица; радионицу воде Јасмина Јованчић Видаковић, музејска едукаторка и виша кустоскиња и Неда Џамић, историчарка уметности).
  • Шетња стазама Сецесије у Улици Браће Радић у Суботици – 11. јун 2021. године у 18.00 часова (почетак шетње код споменика Цару Јовану Ненаду; шетњу води Викторија Алаџић, архитекта и професор Грађевинског факултета у Суботици).

Стога Вас позивамо да заједно обележимо Светски дан Сецесије 2021. године

Д О Б Р О Д О Ш Л И.

Више информација на:

ВРХ